Lietuva – lyderė Europos inovacijų srityje




Kaip praneša Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Lietuva šiemet pasiekė didžiausią pažangą Europos inovacijų švieslentėje, aplenkdama kitas Europos Sąjungos šalis. Mūsų šalies metinis augimas siekė 3,7 procentinių punktų, palyginant su ES vidurkiu – 0,6 proc.  punkto. Tai rodo, kad einame teisinga kryptimi ir mūsų mokslo bei inovacijų sprendimai duoda rezultatų.

Europos inovacijų švieslentė yra kasmet sudaromas reitingas, vertinantis Europos šalių mokslinių tyrimų ir inovacijų veiklos rezultatus. Šiemet Lietuva pakilo iš 19-os vietos į 18-ą, aplenkdama Portugaliją. Šis reitingas padeda šalims įvertinti savo stipriąsias ir silpnąsias puses bei nustatyti sritis, kuriose reikia tobulėti. Šiame reitinge pirmauja Šiaurės Europos šalys – Danija, Švedija, Suomija.

Lietuvos pažangą labiausiai lėmė glaudesnis mokslo ir verslo bendradarbiavimas, didesnis dėmesys moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai bei palankesnė aplinka tyrėjams. Lietuvos Respublikos Vyriausybė skyrė daugiau lėšų moksliniams tyrimams, padidino dėstytojų ir tyrėjų atlyginimus bei skatino universitetus gerinti mokslo lygį. Taip pat buvo įgyvendintos įvairios programos, skatinančios inovacijas ir startuolių kūrimąsi.

Šie pasiekimai rodo, kad Lietuva tampa vis stipresne mokslo ir inovacijų srityje. Tai ne tik didina mūsų šalies prestižą, bet ir kuria geresnes sąlygas jaunimui rinktis mokslininko kelią bei prisideda prie visuomenės gerovės. Inovacijos padeda spręsti įvairias socialines ir ekonomines problemas, kuria naujas darbo vietas ir skatina ekonomikos augimą.

Lietuvos sėkmė Europos inovacijų švieslentėje yra puikus pavyzdys, kaip nuoseklus darbas ir investicijos į mokslą gali duoti apčiuopiamų rezultatų. Tačiau svarbu nepamiršti, kad tai tik pradžia. Norint išlaikyti ir toliau gerinti savo pozicijas, būtina tęsti pradėtus darbus, skatinti inovacijas ir investuoti į mokslinius tyrimus. Tik taip galėsime užtikrinti, kad Lietuva ir toliau būtų tarp inovacijų lyderių Europoje.

Visą straipsnį skaitykite čia.